O mangu

Zajímavosti o filipínském mangu

Jaký druh ovoce to je?

Mango je šťavnaté tropické ovoce s peckou uvnitř, plod mangovníku. Je oblíbené po celém světě, na místě původu je však nejlepší a to díky klimatickým podmínkám, které tropické země mají. Filipínské mango je většinou žluté barvy s ledvinovitým protáhlým tvarem délky 15 – 20 cm. Když přičuchnete, má krásnou vůni a uvnitř je barevně do sytě žluta, šťavnaté a sladké. O filipínském mangu se říká, že je nejlepší a to díky tomu, že je tak jemné. Velmi často se můžete setkat i se zeleným mangem, které bývá menší cca 15 cm, uvnitř je kyselé a barvu dužiny má krémovou nebo bílou. Jako pochoutku si Filipínci zelené mango vychutnávají tak, že si jej posypou solí. Mango není citrus, tudíž se velice často doporučuje ekzematikům a alergikům.

Kde se pěstuje, jak roste a jak dlouho?

Aby vyrostl strom mangovníku, je potřeba zasadit pecku a mít ty nejlepší klimatické podmínky. To znamená slunce, vodu, teplo, dobrou půdu (tj. fotosyntéza). Proto jsou podmínky v tropických zemích pro mango nejideálnější. Stromy mangovníku můžete vidět kdekoliv na Filipínách, ale pro sběr se nejčastěji pěstují na rozlehlých plantážích. Každou plantáž někdo vlastní, většinou tam bydlí, celoročně se o ni stará a v době sklizně místní firmy mango odkupují. Strom mangovníku dosahuje na Filipínách obvykle výšky 20 metrů a rádius koruny bývá veliký kolem 20 – 30m. Kořeny stromu jdou až do hloubky 6m. Mangovník je považován za posvátný strom, dožívá se až 300 let, úrodu má většinou 1x do roka a za sezónu vyprodukuje až 10.000 ks manga. Na Filipínách jsou nejčastější dva případy růstu mangovníků. Ten první je, že mangovník roste klasickou cestou. Přibližně 12 let, ale velice často už po sedmi letech má první úrodu. Ten druhý případ je, že doba růstu se urychlí roubováním. Po 5-7 letech vyroste strom do stejného rozměru, ale úrodu, která je po 7 letech, většinou nemá tak velkou, jako mangovník vypěstovaný klasickou cestou. Od prvního květu trvá 120 dnů, než mango doroste do podoby, kdy je skoro nachystáno ke sklizni. V období sklizně se trhá zelené a dozrává nejčastěji venku v bednách, přepravkách 3-4 dny (potřebuje slunce), než dostane podobu žlutého „KING“ manga – to se pak prodává na trzích, v obchodech atd. Pro další zpracování je potřeba mít ve skaldech zelené mango (ne zralé).

Jak probíhá zpracování manga?

V období sklizně a zpracování manga je potřeba pracovat velice rychle a to z toho důvodu, že mango se musí zpracovat ještě před změknutím a úplným zežloutnutím. Provoz tedy jede na dvě nebo tři směny, jak na plantážích, tak ve firmě. Ve firmě jsou nastavené velice přísné hygienické předpisy a podmínky. Mango se roztřídí – umyje – oloupe – okrájí od jádra – roztřiďuje od zbytků – osuší – pocukruje, aby se mango oddělilo od sebe (výjimka mango bez cukru) – třídí se podle barvy – prochází kontrolou od zbytků – balení po 2 kg – kontrola váhy a balení. Podle další distribuce se mango třídí a plní do dalších balení a chystá do krabic. Krabice se vloží do větších krabic, nachystá se vše na palety a pak už se dopravuje tam, kam je potřeba. Mango se suší pod teplotou 60 stupňů Celsia.

Jaké má vitamíny?

Mango je plné vitamínů, které naše tělo potřebuje a určitě si ho dopřejte. Je výtečným zdrojem vitamínu C (odolnost proti nachlazení a infekčním onemocněním), A (důležitý pro zrak), beta – karotenu (je provitamín, který se v těle mění na vitamín A) a E (prevence pro srdeční a cévní onemocnění). Všechny tyto vitamíny jsou důležitý antioxidant a pro naši imunitu. Mango je dobré na pokožku, jelikož má velké zastoupení vitamínu A. Pokožku zvláčňuje a také pomáhá při ekzémech a suché pokožce. Obsahuje i široké zastoupení minerálních látek jako sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. Všechny tyto vitamíny a minerály se v těle doplňují a vzájemně si pomáhají. Mango má velkou výhodu, že není citrus. Tudíž se doporučuje pro alergiky a ekzematicky (jen opatrně na slupku manga). Spousta tropického ovoce je bohaté na vitamíny, ale jelikož je většina citrus, tak ne všichni si jej mohou dovolit.

Jak ho jíst?

  1. Rozkrájet podélně na 3 kusy a ty dva (mimo kus s peckou) vydloubat lžičkou
  2. Rozkrájet podélně na 3 kusy a ty dva (mimo kus s peckou) rozkrájet na ježka
  3. Oloupat mango do spirály a ukusovat
  4. Oloupat mango jako banán a ukusovat

S čím si mango naservírovat?

Výborné je mango přidat do salátu. Hlávkový salát, okurky, paprika, nastrouhaná mrkev, mango, kdo má rád, ať si přidá krabí tyčinky. Dobré je dochutit dresingem. Mango přidané do kaší a jogurtů na snídani nebo svačinu. Můžete kombinovat i s jakýmkoliv jiným ovocem (např. s banánem) a přidat si semínka, oříšky, rozinky atd. Mango se zmrzlinou – nejlépe citrónová, ananasová, ale záleží podle Vašich chutí. Fresh juice – doporučuji kombinaci mango a ananas. Kdo má rád, tak banán. Mango samo o sobě je hodně sladké a skoro všude vám v tropických zemích do freshů dávají cukr (cukr mají smíchaný dopředu s vodou a tak přidávají do mixéru ještě s kusy ledu). Komu stačí bez cukru, hlaste dopředu NO SUGAR! A oblíbené smoothie z manga.

Na závěr

Rekord – největší mango na světě zapsáno v Guinessově knize rekordů. Průměrně mango váží 300g – 1,5 kg. V roce 2010 bylo zapsáno Filipínské mango do G.knihy rekordů a vážilo 5,9 kg.