Čerstvé mango vs. sušené mango – které je lepší?
Čerstvé mango je přece lepší než sušené a nebo není?
Ze všech stran slýcháme, že čerstvost je zárukou kvality. A když přijdete do supermarketu, nemáte podle sortimentu šanci poznat, jaké roční období zrovna je. Brokolice je dost nejen v červnu, ale i v lednu. Zvykli jsme si na to, že banány, citróny a pomeranče jsou synonymem vitamínů, a tak často neřešíme zda je kupovat, ale spíše kde je kupovat nejlevněji. Otázkou zůstává, jestli je pro nás schopnost dovézt prakticky jakékoli ovoce a zeleninu odkudkoli na světě opravdu takovou „výhrou“. Manga se tohle týká stoprocentně.
Je obecně známo, že čerstvé ovoce dovážené zdaleka se sklízí ještě nezralé a jeho estetická dokonalost vzniká až v dozrávacích komorách. Doba, kdy by si ovoce, např. mango, mělo brát to nejlepší ze slunce, které z něj udělá sladkou a šťavnatou dobrotu, je tedy uměle zkrácena. Navíc, aby plody cestu vydržely, musí být už během samotného pěstování ošetřovány chemikáliemi a pesticidy. Pokud myslíte na své zdraví, zřejmě pro Vás tohle novinka není.
Zdravotní hledisko jde pak ruku v ruce s chutí.
Ochutnat čerstvé mango na Filipínách je opravdový zážitek a žádné sušené mango se mu nevyrovná. Pokud ale hledáte způsob, jak se této chuti co nejvíce přiblížit, sáhněte po jednom z balíčků našeho sušeného manga. Mango z ostrova Cebu je vypěstováno k dokonalosti. Sklízí se tak, jak to příroda zamýšlela, což podle chuti poznáte ihned. Je sušené, rozhodně však není suché. Když balíček otevřete, jedinečnou sladkou vůní provoníte celou místnost. A když mango použijete do pečení, voní ještě lépe. Jeho chuť je plná, bohatá, šťavnatá, těžko ji k něčemu přirovnat. Čerstvé mango ze supermarketu naopak bývá často kyselé, vodnaté, bez výrazné chuti. A není divu. Prodejci však spoléhají na to, že vzhledem stále ještě spadá do kategorie mango. Pravda, ale spadá tam asi tak jako čerstvé únorové jahody v barvě italské vlajky spadají do kategorie jahody. A není nakonec přece jen lepší koupit si třeba jahody mražené? Jsou voňavé, chutné a můžete je ve stejné kvalitě jíst po celý rok.
A to nejlepší nakonec – stejně jako čerstvé mango je i to sušené plné vitamínů, minerálů a energie a taky je skvělé k dalšímu zpracování – s mangovým pyré vytvoříte divy! Mrkněte třeba na náš facebook nebo instagram. 😉
Eliška